Ford avslöjar planer på att installera Googles Android-operativsystem i de flesta bilar från 2023

Amerikanska biltillverkare undertecknar avtal med Googles moderbolag i tecken på teknikföretagens intresse för bilindustrin.

Nyheter
5. Feb 2021
1313 visning
Ford avslöjar planer på att installera Googles Android-operativsystem i de flesta bilar från 2023

Ford har tecknat ett avtal med Googles moderbolag Alphabet om att installera sitt Android-operativsystem i de flesta av sina fordon från 2023 och framåt.

 

Den amerikanska biltillverkaren kommer att börja installera Android i alla sina bilar byggda utanför Kina från 2023 i minst sex år, i det senaste tecknet på big techs fördjupade intresse för fordonsindustrin, enligt ett uttalande från Ford.

 

Google kommer att arbeta tillsammans med Ford för att modernisera sina tillverkningsprocesser, utveckla nya sätt att köpa bilar, hjälpa till att hantera leverantörskedjan och kommer att samarbeta för att utveckla bilappar.

 

Ford släppte ett uttalande som säger att företagen som arbetar tillsammans kommer att hjälpa "skjuta gränserna för Fords transformation, låsa upp personliga konsumentupplevelser och driva störande, datadrivna möjligheter."

 

Google-Ford-partnerskapet är inte första gången big tech kopplar upp sig med en stor tillverkare. Nyligen har Fords ärkerival General Motors arbetat med Microsoft för autonom körteknik, Google har också arbetat med Renault för att förbättra sin produktionskapacitet och teknikjätten Apple erbjuder sin högt rankade iPhone-länkade CarPlay i en mängd nuvarande modeller.

 

Men många av världens biltillverkare har kämpat under pandemin att jonglera den ekonomiska bördan av investeringar i utveckling i bilen AI tillsammans nya flottor av elektriska fordon, medan samtidigt upprullning från en gigantisk nedgång i intäkter och försäljning på grund av effekter av COVID-19 som påverkar deras kunders köpvanor.

 

Dessutom har Ford varit relativt långsam på marknaden, efter Tesla, Renault, Nissan och andra stora tillverkare med sitt EV-erbjudande, efter att ha precis släppt sin efterlängtade första helelektriska bil, Mustang Mach-E SUV.

 

Datasystem i bilen ses som en viktig slagfält för fordonsindustrin, med teknikföretag redo att slåss ut i striden för att göra fordon helt autonoma samtidigt som de erbjuder överlägsna bilupplevelser till sina konkurrenter.

 

Jim Farley, VD och koncernchef för Ford sa: "Eftersom Ford fortsätter den mest omfattande omvandlingen i vår historia med elektrifiering, anslutningsmöjligheter och självkörning, skapar Google och Ford tillsammans ett innovationskraftverk som verkligen kan leverera en överlägsen upplevelse för våra kunder och modernisera vår verksamhet. "

 

Sundar Pichai, VD för Google och Alphabet sa: "Från den första rörliga monteringslinjen till den senaste förarassistentteknologin har Ford satt innovationshastigheten för bilindustrin i nästan 120 år.

 

Vi är stolta över att samarbeta för att tillämpa det bästa av Googles AI, dataanalys, beräknings- och molnplattformar för att hjälpa till att omvandla Fords verksamhet och bygga bilteknik som håller människor säkra och uppkopplade på vägen, "tillade Pichai.

 

Inget företag skulle enligt uppgift utarbeta de finansiella överenskommelser som gjorts med avseende på deras strategiska partnerskap med Google och tillade att ingen data som genereras av bilarna skulle delas med eller säljas till tredje part.